lichess.org
Donate

Turnuva Analizleri Part: 2

AnalysisTournamentChess
İTOŞAAAİHL Arena Analysis

Öncelikle hepinize merhabalar. Bir süredir blog gönderisi yazmıyordum, biliyorum. Bugün tekrar bir turnuva maçının analizini anlatacağım. Öncelikle serimizi bilmeyenler için hatırlatayım, belli bir süre aralığında girdiğim turnuvalarda yendiğim veya yenildiğim farketmeksizin maç analizleri yapıyoruz. Maç aşağıda:
Maç
Oyun İspanyol Açılışı'yla başlıyor. Karşı taraf Morphy Defence ile savunma yapıyor. 10'uncu hamlede karşı tarafın vezirini açmaza aldım. Benim için satrançta en iyi şeylerden biri vezir takası. Tabii ki yerine ve zamanına göre :)
Bu takastan sonra ise tehdit altındaki atım ile fili istedim. Rakibim kurtarmak yerine yanlış bir hamle yaptı. Ben de atım ile filini değiştirmeyi tercih ettim. Birkaç hamle sonrasında at takası yaptım. Ben takaslara çok önem veriyorum.
Birkaç hamle sonra nihayet rook atmayı başardım. Sonrasında tehdidi altına aldığı piyonumu almak yerine kalesini çıktı. Filini tehdit ettim. Filini korurken bir fırsatı kaçıracağını düşünmüştüm: Beleş piyon :)))
Piyonumu kurtardım ve file ikinci tehdidimi de yaptım. Bir kez şah çektim ve bam!!! Yeni bir kale takası fırsatı... Bir takım piyon hamlelerinden sonra ise ikimiz de piyonlarla vezir çıkmayı hedefliyorduk. Ve bam!!! Bu sefer bedava kale alma fırsatı elime geldi. Tabii ben bu fırsatı kaçırır mıyım? Kaçırmamam gerek! Birtakım piyon hamleleri ve tekrar benim tarafımdan gelen bir şah...
Rakip fili ile hatalı bir hamle yaptı. Ben de burada hem bedava 1 piyon alıp şah çektim, ardından da filini aldım. Şahlar, benim piyonum, filim ve kalem birbirine yakın konumda sıkıştılar. İkimiz de piyonları sürmeye başladık. Ve 2. vezir!..
Uzun süreli ve çok hamleli bir şah çekme döngüsüne girmiş bulunmaktaydım. Ve nihayetinde maçımı merdiven matıyla tamamladım.
Bunun gibi analiz serilerini beğeniyorsanız fikrinizi gönderiyi beğenerek gösterebilirsiniz. Bir sonraki analiz bölümünde, belki de seride tekrardan görüşmek üzere.
Hoşçakalın...
:)